Sophanteringen är ett kommunalt ansvar och här försöker vi bara informera om vilka regler som gäller.
Det ingår ej i Samfällighetens uppdrag att påkalla brister eller annat till kommunen eller deras entreprenör (Sollentuna Energi), utan de måste de som är avtalspart själv göra.
Det Samfälligheten dock gör, är att ha kontakt med Sollentuna Energi, för att få foldrar och annat material som underlättar sorteringen.
Abonnemang för hämtning
Som fastighetsägare måste du ha ett abonnemang för hämtning av hushållsavfall.
Detta för att säkerställa att avfallet tas om hand på ett miljösäkert sätt enligt lagstiftningen.
Din soppåse ska lämnas till det system som kommunen föreskriver och får inte transporteras av andra än kommunen eller kommunens entreprenör.
Därför ska soppåsen läggas i det gröna kärlet för regelbunden hämtning.
Hantering av hushållsavfall
Hämtning av hushållsavfall ingår i kommunens renhållningsansvar, vilket Sollentuna Energi & Miljö AB utför på uppdrag av Sollentuna kommun.
Det är Sollentuna Energi & Miljö AB som ansvarar för att samla in, bearbeta och återvinna hushållsavfall och matavfall i kommunen.
Så fungerar vågsystemet
I Sollentuna tillämpas viktbaserad taxa vilket innebär att den som källsorterar kan minska sina kostnader. Avfallet i det gröna och det bruna kärlet vägs vid tömning, nedan förklarar vi hur det fungerar.
Viktavgift och vägning av hushållsavfall och matavfall i kärl
Idag sker hämtning av hushållsavfall och matavfall i kärl med baklastande 2-facksbilar, utrustade med ID- och viktregistrering. Avfallet som ligger i kärlet vägs och vikten ligger sedan som grund för fakturering (läs om hur vägningen går till längre ner).
En tömningsavgift per kärl tillkommer (undantag behovshämtning när båda kärlen ställs ut samtidigt).
Identifiering och vägning av kärl - Utrustning
Kärl (140-660 liter) för insamling av hushållsavfall och matavfall är utrustade med transpondrar (tagg) för identifiering av abonnent.
Hämtningsfordonet är utrustat med vågutrustning som ska följa föreskrifterna STAFS 2006:10 från SWEDAC, föreskrifter och allmänna råd om automatiska vågar. Vågutrustningen kröns (verifieras) minst en gång per år av ackrediterad kontrollant.
Vägning av kärl
Vikten för kärl och avfall registreras av vågsystemet på bilen, varefter kärlet töms. Därefter vägs taran, dvs kärl och eventuellt kvarvarande avfall.
Mellanskillnaden, den mängd avfall som tömts ur kärlet vid det aktuella hämttillfället, beräknas och är den vikt som ligger till grund för debitering vid hämttillfället.
Eventuellt avfall som finns kvar i kärlet, t.ex. vid fastfrysning, debiteras alltså inte dubbelt.
Hämtning sker på tisdagr, så ställ ut kärlen på måndagen!
Vänd ditt sopkärl rätt!
Bor du i småhus, kan du bidra till förbättrad arbetsmiljö för hämtpersonalen, genom att vända sopkärl med handtag och hjul utåt, mot sopbilen.
Eftersom kärlen ofta är tunga blir det en stor belastning för personalens axlar och armar, om de måste vända varje kärl innan de dras till sopbilen.