Polisen och försäkringsbolagen rekommenderar att man upprättar en inventarieförteckning,
Se exempel nedan.
Ha koll på ditt IMEI-nummer till telefonen
Polisen får varje år in mängder av mobiltelefoner, både som beslag och som hittegods. En stor del av de telefonerna går inte att koppla ihop med ett brott, en händelse eller en ägare.
Ett exempel är ett ärende där polisen hade ett stort antal telefoner i beslag som vi misstänkte kom från bland annat rån mot personer, ofta ungdomar.
Endast ett fåtal, omkring 15 procent, av dem kunde spåras till de rätta ägarna.
Det innebär att vi varje år tvingas att lämna tillbaka telefoner till personer som troligen inte är den rätta ägaren till dem.
Varför har vi inte lyckats spåra fler telefoner till sina rätta ägare?
Jo, den bästa/enklaste metoden att hitta ägaren till en telefon är genom det så kallade IMEI-numret som är unikt för varje telefon.
Många som anmäler sina mobiler stulna/rånade vet inte vilket IMEI deras telefon har. Vet du vilket IMEI din telefon har?
Numret står på asken som telefonen levereras i. Det står också i de flesta fall på kvittot och det står alltid inne i telefonen, 15 unika siffror som bara finns i din telefon.
Man kan också på de flesta modeller få fram sitt nummer genom att trycka: stjärna fyrkant 06 fyrkant på knappsatsen på telefonen. *#06#
Ta reda på ditt IMEI-nummer och spara det på ett säkert ställe, till exempel där du har bruksanvisningar eller varför inte spara varandras IMEI i flera telefoner i samma familj.
En del moderna telefoner, smartphones, har också ett "spårningssystem" som gör att man kan få reda på var, geografiskt, telefonen finns. Om du har en sådan telefon måste du aktivera den tjänsten för att den ska kunna användas.